
Gdzie wykorzystywana jest mroźnia szokowa
Mroźnia szokowa to urządzenie, które daje możliwość w szybki sposób obniżyć temperaturę żywności bez ubytku na jej wartościach odżywczych. W mroźni szokowej można umieszczać produkty bezpośrednio po gotowaniu, wręcz gdy są jeszcze gorące. Zamrażają się tak szybko, że praktycznie nie tracą walorów smakowych.
Spadek temperatury do takowej, która jest pożądana następuje wręcz w 90 minut. Takie mroźne wykorzystywane są na prawdę często w zakładach przetwórstwa żywności, na przykład. w tych które produkują mrożonki owocowe i warzywne. Po segregacji produkty umieszczane są w mroźni pojedynczo tak, ażeby każdy owoc lub właściwie każde warzywo zmroziło się osobno a potem pakowane w worki i w samochodach mroźniach przewożone do magazynów a potem z owych magazynów do sklepów. Cały ten proces przeprowadzany jest w rygorystycznych warunkach. Produkty dosłownie na moment nie mogą się rozmrozić, ponieważ żadnej żywności nie można zamrażać ponownie. To mogłoby spowodować zatrucie pokarmowe albo co najmniej niestrawność u ludzi, którzy ażeby je w późniejszym czasie kupiły i jadły. Takie mroźne wykorzystywane są także w fabrykach, w których produkuje się gotowe mrożone dania obiadowe. Należą do nich pierogi, kluski, pyzy, kopytka. Te podobnie jak owoce zamrażane są jako pojedyncze sztuki a potem pakowane. Oczywiście cały proces przebiega taśmowo przy pomocy urządzeń. Nikt nie pakuje takich wyrobów ręcznie. Dzięki temu zmrożone są osobno a nie jako wielka bryła lodu. Gdy ktoś mrozi żywność, właśnie pierogi, czy krokiety w domu również powinien najpierw zamrozić je rozłożone na talerzu czy desce, a potem włożyć do woreczka i przechowywać zgodnie z zaleceniami dla poszczególnego rodzaju towarów żywnościowych. Mroźnie szokowe wykorzystywane są także przez firmy cateringowe, które przy ich pomocy schładzają produkty. Dzięki temu w przyszłości po podgrzaniu nie wyglądają jak ugotowane poprzedniego dnia ale jak świeżo zrealizowane. Dzięki temu, że spadek temperatury następuje bardzo szybko gotowe dania i półprodukty nie tracą na wartości i smakują jak świeżo przyrządzone.
Źródło informacji: mroźnia szokowa.