Mrożenie szokowe

Nie da się ukryć, że cały przemysł i branża gastronomiczna jest w dzisiejszych czasach bardzo mocno rozwinięta. Dzięki temu powstaje w wielu miejscach globalnie sporo restauracji i mamy nieograniczony dostęp do jedzenia w sklepach i marketach. Jeszcze ostatnio swego rodzaju kłopotem mogło być przechowywanie większej ilości jedzenia.

Jednakże dzisiaj już takiego problemu nie ma, bo coraz częściej wykorzystuje się mrożenie szokowe. Najczęściej służą do tego komory szokowego mrożenia. Oczywiście wykorzystywane są w tym celu specjalne maszyny, które takie mrożenie umożliwiają. Muszą one koniecznie spełniać wszystkie wymogi sanitarne. Właśnie z tego względu, o ile ktoś planuje zakup takiego urządzenia to zdecydowanie lepiej unikać tych najtańszych, bo na nieszczęście wówczas może okazać się, że nie spełniają one wszystkich założeń. Czym to grozi? W razie testom będziemy narażeni na płacenie wysokich kar, a tego chyba właściwie każdy z nas chciałby uniknąć. Co więcej przy zakupie takich maszyn warto zwracać uwagę na to, ażeby były one energooszczędne. Dzięki temu w zasadzie na każdym etapie mrożenia, niezależnie od temperatury nie będą pobierały na prawdę dużo prądu co ma znaczenie, jeżeli chodzi o prowadzenie danej działalności. Warto wiedzieć o tym, że poprzez wręcz niesamowicie szybkie zamrażanie jedzenie zachowuje swój smak, zapach czy aromat. Przy klasycznym zamrażaniu wyroby na prawdę często tracą własne właściwości, a dosłownie ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Korzystając z wcześniej wspomnianych komór zamrażania szokowego w zasadzie przenigdy nie dojdzie do takowej sytuacji, że na zamrażanym jedzeniu powstaną jakieś kryształki lodu. Na ogół wygląda to w ten sposób, że im szybciej zamraża się określony produkt, tym całkiem dobrze zostanie zachowana jego struktura czy inne właściwości. Oczywiście wówczas też żywność jest znacznie lepiej zabezpieczona. Użytkowanie z takich maszyn umożliwi nam na zaoszczędzenie wielkiej ilości miejsca w zakładach produkujących jedzenie, bo będzie można je prawie że natychmiastowo zamrażać.

Sprawdź tutaj: schładzanie szokowe.