Jakie zioła można mieć na parapecie
Aby urozmaicić potrawy przygotowywane na co dzień w kuchni, warto dodawać do nich świeże zioła, które pochodzą z domowej uprawy. Nie powinno się posiadać wielkiego ogrodu, ażeby taką założyć. Znakomita większość z nich można zakupić jako doniczkowe i hodować na kuchennym parapecie.
Warto zaopatrywać się w zioła w dobrych sklepach ogrodniczych. Takie sadzonki będą silne, bo są wyhodowane z nasion dobrej jakości i wolne od chorób, o które łatwo na roślinach z marketów. Zioła hodowane w domu na szczęście zazwyczaj nie potrzebują specjalnej pielęgnacji. Dlatego też tak wielu ludzi decyduje się na ziołowe ogrody. Herbata, do zrobienia, której posłużyła mięta w doniczce może smakować nie gorzej niż ta ze sklepu. Jeśli chodzi o pielęgnację ziół, trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu i nie narażać ich na działanie mocnego słońca. Warto wybrać parapet na oknie skierowanym na wschód albo zachód. Południowe słońce będzie z całą pewnością za mocne dla pastelowych ziół. Większość ziół takich jak majeranek w doniczce podlewa się kilka razy w tygodniu, zatem to doskonałe rośliny dla zapominalskich. Dużo lepiej, by ich ziemia w nich odrobinę przeschła, niż gdyby miały być przelane, co mogłoby spowodować zgnicie korzeni roślin. Przelanie jest niemal dokładnie tak samo niedobre, jak zbyt mocne słońce, które może na nieszczęście sparzyć delikatne listki ziół i sprawić, że roślina nie będzie rosła. Zioła wieloletnie należy przesadzać wczesną zimą do świeżej ziemi. Doniczkę należy wymieniać w każdej sytuacji na rozmiar większą, ale nie zbyt dużą. Przed przesadzeniem bardzo dobrze jest podciąć roślinę, by pobudzić ją ponadto do wzrostu. Ziemia, w której rosną zioła jest uniwersalna, to najtańszy rodzaj podłoża. Świeże zioła bardzo dobrze w komponują się w zdrowe sałatki. Do pomidorów będzie pasować bazylia w doniczce. Świeże listki dodają delikatnym pomidorom wyrazistego smaku. Z bazylii można zrobić popularne globalnie pesto, które będzie pasowało do makaronu. Bazylia może służyć również do dekoracji wielu dań, np. zup o konsystencji kremu, najczęściej kremu pomidorowego.
Zobacz także: świeże zioła w kuchni.