Jak szybko mrożenie w komorze

Komory szokowego mrożenia służą do schładzania wprost po obróbce termicznej. Dzięki komorze takie schładzanie następuje szybko. Zgodnie z tym, co deklarują producenci takich urządzeń, schładzanie produktów następuje w czasie około 90 minut.

Wtedy to można zmienić temperaturę potrawy z 70 do nawet 3 stopni. O ile to konieczne komora może zamrozić danie, aby mogłoby dłużej przechowywane. Szacuje się, że po zamrożeniu gotowe dania można przechowywać kilka miesięcy. Istotne jest tylko to, by rozmrozić je dopiero wówczas, gdy będą spożywane. Po rozmrożeniu nie można ich już zamrozić ponownie. Tak jest również w sytuacji deserów lodowwych. Dzięki schładzaniu albo mrożeniu szokowemu, produkty nie tracą ani wartości smakowych, czy odżywczych, ani wagi. W trakcie tradycyjnego chłodzenia albo mrożenia wyrobów, które trwa znacznie dłużej, bo około 6 godzin ubytek wagi sięga może wynosić dosłownie do 10%. Wszystko przez proces parowania, który dodatkowo zachodzi. Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są w firmach, które zajmują się przetwarzaniem żywności i produkcją gotowych dań. Dzięki temu, że proces schładzania w komorze szokowej jest tak bardzo szybko, można każdego dnia wytwarzać niemałą ilość towarów. Zyskuje się także w dodatku miejsce, ponieważ każda partia żywności musi być schładzana maksymalnie przez 90 minut a potem już może trafić na magazyn. W ten sposób przygotowywane są produkty garmażeryjne, które sprzedaje się w postaci mrożonej, przykładowo. krokiety, pierogi. Komory szokowego mrożenia to urządzenia wyuzdane technologicznie. Dzięki nowoczesnej turnosprężarce, którą wykorzystują, są wysoce energooszczędne. Należy a dodatkowo pamiętać, że taka komora powinna być w prawidłowy sposób traktowana. Drzwi do komory powinny być w każdej sytuacji zamknięte. Można je otwierać jedynie na czas przenoszenia do niej produktów, które mają być schładzane. Jeżeli drzwi komory będą otwarte, ciepłe powietrze będzie się do niej prócz tego dostawać. To spowoduje większe zużycie energii przez komorę szokowego mrożenia.

Zobacz także: komory szokowego mrożenia.