Czy warto hodować zioła na parapecie

Ażeby urozmaicić potrawy organizowane na co dzień w kuchni, warto dodawać do nich świeże ekologiczne zioła. Znacząca większość z nich można zakupić w doniczce i hodować na kuchennym parapecie. Warto zaopatrywać się w zioła w dobrych sklepach ogrodniczych.

Takie sadzonki będą silne, bo są wyhodowane z nasion dobrej jakości. Zioła zazwyczaj nie potrzebują specjalnej pielęgnacji. Powinno się pamiętać o regularnym podlewaniu i nie narażać ich na działanie mocnego słońca. Większość ziół podlewa się kilka razy w tygodniu. Nie gorzej, aby ich ziemia trochę przeschła, niż gdyby miały być przelane. Słońce może sparzyć delikatne listki ziół. Bardzo dobrze jest więc chronić je przed silnym słońcem i mocnym wiatrem. Zioła wieloletnie trzeba przesadzać wczesną zimą do świeżej ziemi. Doniczkę trzeba wymieniać w każdej chwili na rozmiar większą. Przed przesadzeniem bardzo dobrze jest podciąć roślinę, by pobudzić ją dodatkowo do wzrostu. Ziemia, w której rosną zioła jest uniwersalna, więc nie należy nabywać specjalnego podłoża. Świeże zioła bardzo dobrze w komponują się w zdrowe sałatki. Do pomidorów będzie pasować bazylia w doniczce. Świeże listki dodają delikatnym pomidorom wyrazistego smaku. Z bazylii można zrobić także pesto, które będzie pasowało do makaronu. Bazylia może służyć też do dekoracji wielu dań, np. zup o konsystencji kremu. Analogicznie do bazylii, na pesto nadaje się też pietruszka. Pietruszka w doniczce jest łatwa w uprawie. Nie powinno się jej w żaden sposób nawozić, wystarczy ją podlewać co drugi dzień i pamiętać o tym, aby w doniczce nie zalegała woda. Pietruszka ma specyficzny, cierpki smak, ale za to znajduje bogate użycie w medycynie ludowej. Wspiera odporność, zawiera wiele witaminy C. Pomaga także zredukować poziom cholesterolu. Dietetycy polecają dodawać ją do posiłków, bo wspiera proces odchudzania. Doniczkowe zioła nie tylko i wyłącznie będą poprawiać smak przygotowywanych dań, niemniej jednak również zdobić parapet lub balkon. Zioła mają szerokie przeznaczenie w kuchni i warto ich używać, ponieważ mają prozdrowotne właściwości.

Polecana strona: kolendra w doniczce.